Γνωρίστε τις γεύσεις της Ελλάδας

Μάθετε για τις διατροφικές και γαστρονομικές συνήθειες, διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.

Κυκλάδες
Κυκλάδες

Η Κυκλαδίτικη κουζίνα είχε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της άγονης γης που κυριαρχεί στην πλειοψηφία της έκτασής της. Η βραχώδης και άνυδρη επιφάνεια των νησιών της δεν έχουν επιτρέψει την πλούσια παραγωγή σε προϊόντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της ευρηματικότητας των κατοίκων ώστε να δημιουργήσουν μια γευστική κουζίνα γι' αυτούς και τους επισκέπτες τους.

Περισσότερα »
Ιόνια νησιά
Ιόνια νησιά

Τα Ιόνια νησιά λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτέλεσαν για πολλά χρόνια μέσα στην ιστορία της Ελλάδος σημείο σημαντικών αποφάσεων και εξελίξεων, καθώς ήταν το σημείο σύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια κατοχή των Ενετών στην περιοχή, επέφερε και τις αντίστοιχες διαμορφώσεις των διατροφικών συνηθειών σε όλη την περιοχή του Ιονίου.

Περισσότερα »
Θράκη
Θράκη

Η κουζίνα της Θράκης, δε διαφέρει πολύ από το σύνολο της Μακεδονικής γαστρονομίας. Οι βάσεις είναι κοινές και οι ντόπιοι δεν έχουν σε τίποτα να ζηλεύουν την κουζίνα της Δυτικής Μακεδονίας. Η έντονη, όμως, πολυπολιτισμικότητα στην περιοχή της Θράκης, έχει επιφέρει κάποιες έντονες επιρροές στο σύνολο της κουζίνας. Ο κάθε λαός που εγκαταστάθηκε στην ευρύτερη περιοχή έφερε τις δικές του συνήθειες με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια πλούσια σε ποικιλία και αρώματα κουζίνα, να ακολουθεί τη Θράκη και όσους έχουν γευτεί την κουζίνα της.

Περισσότερα »
Δωδεκάνησα
Δωδεκάνησα

Η κουζίνα των Δωδεκανήσων στηρίζεται στα φρέσκα και νωπά προϊόντα, με τα θαλασσινά και τα ψάρια να έχουν την κύρια θέση στο τραπέζι των ντόπιων κατοίκων. Με διάφορες παραλλαγές, ψητά, βραστά, τηγανιτά, ψαροκεφτέδες, σαλάτες, σούπες και όπως μπορεί κανείς να φαντασθεί, δημιουργούν γεύσεις της θάλασσας σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Τα περισσότερα από τα εδέσματα της περιοχής, θα πρέπει κανείς να τα γευτεί ταξιδεύοντας εκεί.

Περισσότερα »
Κρήτη
Κρήτη

 Η Κρήτη κατέχοντας μια από τις αρχαιότερες και εύγευστες κουζίνες του κόσμου, αποτελεί έναν γαστρονομικό παράδεισο ο οποίος δε μεταβλήθηκε, παρά τις φορές που η Κρήτη βρέθηκε υπό την κατοχή ξένων λαών. Ο εύφορος τόπος της προσφέρει αυτονομία, καθώς παράγεται καθετί χρειάζεται έναν τόπος για να επιβιώσει ο λαός του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα τελευταία χρόνια η κρητική κουζίνα έχει γίνει αντικείμενο ερευνών ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ποιοτικής μεσογειακής διατροφής. 

Περισσότερα »
Μακεδονία
Μακεδονία

Ο τόπος της Μακεδονίας στον τομέα της γαστρονομίας, έχει να παραθέσει σημαντικές μεταβολές κατά τις αρχές του 20 αιώνα. Η Θεσσαλονίκη ήταν ήδη ένας πλούσιος γαστρονομικός προορισμός, που την είχε καθιερώσει ως πρωτεύουσα της γαστρονομίας ανεβασμένη στο βάθρο μαζί με την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Περισσότερα »
Στερεά Ελλάδα
Στερεά Ελλάδα

Τα εκλεκτά προϊόντα που μπορεί να συναντήσει κανείς στο σύνολο της Στερεάς Ελλάδας, δε διαφέρουν πολύ από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία από ντόπια τυριά και γιαούρτι, χειροποίητα ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανάς) και όλα συνοδευόμενα από ζυμωτό ψωμί, πλούσια λαχανικά και εκλεκτές πίτες.

Περισσότερα »
Θεσσαλία
Θεσσαλία

Η Θεσσαλία αποτελείται από ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων που ο καθένας έχει να αποδώσει στην περιοχή μέρος των συνηθειών και των προτιμήσεων του, δημιουργώντας έτσι ένα παζλ από διάφορες κουλτούρες. Σαρακατσαναίοι, Χασιώτες και Αντιχασιώτες στα βουνά και Καραγκούνηδες στον κάμπο, συμβιώνουν με τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών και δημιουργούν ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Περισσότερα »
Βόρειο Αιγαίο
Βόρειο Αιγαίο

Η περιοχή του βορείου Αιγαίου αποτελώντας πάντα στρατηγικό σημείο για τη σύνδεση της Μεσογείου με τον Εύξεινο Πόντο, ανέπτυξε το εμπόριο και επομένως έγινε στόχος πολλών κατακτητών μέσα στην ιστορία. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η γαστρονομία του τόπου, καθώς ο εκάστοτε κατακτητής έφερνε μαζί και τις διατροφικές του συνήθειες, έχοντας δημιουργήσει ένα μείγμα που απογειώνει τη γαστρονομία του τόπου.

Περισσότερα »
Ήπειρος
Ήπειρος

Ήπειρος σημαίνει ορεινή περιοχή και αυτομάτως αυτό μας παραπέμπει στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Τα προϊόντα που προέρχονται από την κτηνοτροφία έχουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι της Ηπείρου. Τα κορυφαία γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν περάσει τα όρια της χώρας, με τα τυριά ΠΟΠ να είναι επιλογή πολλών καταναλωτών. Τα τυριά, με το κρεμώδες και έντονο γαλοτύρι αποτελούν το παλαιότερο ηπειρώτικο γαλακτοκομικό έδεσμα και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη διάδοση των παραδοσιακών προϊόντων της Ηπείρου. Το σύνολο των τυριών της περιοχής είναι αναγνωρισμένα και χαρακτηρισμένα ως προϊόντα ΠΟΠ, με τα πιο γνωστά να είναι το Μετσοβόνε, η Μετσοβόλα, η μυζήθρα, ο ανθότυρος, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, η ούρδα και το κατσικίσιο τυρί.

Περισσότερα »
Πελοπόννησος
Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος αποτελείται από νομούς με διαφορετική γεωμορφολογία και κλιματολογικές συνθήκες, γεγονός που έχει επηρεάσει σαφώς τις καλλιεργητικές δυνατότητες και κατ επέκταση τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων. Συναντά κανείς από ορεινές έως πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, με αποτέλεσμα κάθε τόπος να παρουσιάζει ορισμένες διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά στοιχεία που αποτελούν τον κορμό ολόκληρης της διατροφικής παράδοσης του τόπου.

Περισσότερα »

Εγγραφή στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και λάβετε πρώτοι τα νέα μας προϊόντα: